Na tvrdnju da je muzika opasna za ljudsko zdravlje naišao sam na portalu dokazi.com pod nazivom “Zabrana muzike”.

 

“Neprikladna ili glasna muzika, s druge strane, može biti opasna.Studije iz 1990. tvrde da glasna muzika dovodi do vasoconstrictie uzrokovane povecanim krvnim pritiskom. To redom dovodi do hipertrophije glatkih mišića, suzavanja kapilara te začepljenja krvotoka.”

 

  • molim za naziv pomenute studije iz 1990. godine
  • vasoconstrictie” možda ste mislili na vazokonstrikciju tj. sužavanje krvnog suda. Upravo vazokontrikcija uzrokuje povećanje krvnog pritiska
  • hipertrophije glatkih mišića, suzavanja kapilara te začepljenja krvotoka.” do danas ni jedna studija nije pokazala da muzika uzrokuj hipertrofiju glatkih mišića i začepljenje krvotoka. Ako se ikada to dokaže predstavljaće ogromno otkriće na polju medicine.

 

Iako mnogi misle da rock muzika je ta koja podstice na samoubistva, istina je nesto drugacija: bilo koja vrsta muzike ima svoj danak u krvi, a najpoznatija pesma je Gloomy Sunday (“Tuzna nedelja”), poznatija kao “mađarska samoubilačka pesma”, s tim da se ovde misli na urbanu legendu o velikom broju samoubistva koja se prepisuju uticaju ove pesme, a ne da je to pesma iz Mađarske koja vrši samoubistvo.”

 

  • urbana legenda ne može služiti za dokazivanje da je muzika opasna
  • pomenutu pjesmu možete poslušati klikom na ovaj link